Monday, December 21, 2009

kawan couple??

assalamualaikum minna,hari ni nk bncang sikit tajuk kat atas..kdg2 kte terjerat dlm situasi ni(trmasuklah sye)..tp persoalan ni sllu brmain di hati..what should i do??kalo aku tegur die,x sakitkan hati sie ke??kdg2 kte rase serba salah..seorang sahabat prnh bertanya kat sye.."macam mne nk tegur bdk kapel,sye da try nasihat die,tp habuk pun x de,masok telinga kanan kuar telinga kiri"..ermm,berat jugak nih..sye pon x de pengalan dlm bab2 camni..so ape ye nk wat??x kan nk pndg je?so sye kate kat die skip dulu soalan tu..n pg td sye trjumpa satu artikel ni..agak mmbntu kot..

"cara yang terbaik untuk menegur mereka yang couple..Ibarat sebatang pokok. Pokok yang ada akar, ada batang, ada ranting, ada daun dan ada buah/bunga. Akar=Akidah, Pokok+ranting=Ibadah, daun+buah+bunga=Akhlak. Kalau nak dapat daun/buah/bunga yang sedap, cantik mata memandang, enak, masak ranum etc etc, kenalah dibajai sentiasa akar itu. Cara nak baja bukannya dengan melaksanakan apa yang wajib tanpa tinggal. Tapi caranya adalah dengan memahami kenapa kita membaja. Contoh seperti solat, untuk mendapat solat yang berkualiti dan khusyuk, kena faham kenapa kita menunaikan solat. Kalau sekadar solat untuk memenuhi tuntutan wajib, sedangkan apa yang dibaca dalam solat pun tak boleh nak faham, makanya akan lahirlah hasil akhlak yang tunggang-langgang sebab solat pun tonggek-tonggek turun naik je, tapi tak faham pun apa yang dibaca dalam solat. Janganlah orang solat, kita pun solat juga, tapi tak faham kenapa kita kena solat.

Makanya, cara yang terbaik bagi saya, bukanlah dengan menegur mereka supaya jangan couple, sebab bila masuk soal hati dan perasaan yang sangat sensitif ini, memang susah nak ubah.Mulakan menegur dari akarnya. Baja dengan baja yang betul, betulkan yang asas, Akidah kena benar. Bukankah dalam ciri-ciri Individu Muslim yang pertama sekali adalah Akidah yang benar/sejahtera?. InsyaAllah bila akidahnya benar/sejahtera, maka yang lain-lain akan ‘ter’benar/sejahtera sekali."

mmg betol dlm islam..kalo ade pape masalah..back to our religion,islam n also al quran dan as-sunnah..so bg sye org yg bercouple ni mgkn diberi ujian dr segi hatinya..Allah nk uji tahap keimanan,kecintaan n ketaqwaan hambanya..Allah juga nk tgk sejauh mne kte tahan dgn cinta ar-rijal drpd cinta-Nya..sye jgk byk kali terjerat dgn situasi ini..shgga smpai satu tahap pernah trlints di hati..knp org yg aku jmpe sllu couple..tp x boleh nk salahkan sesiapa..sye anggap ini sbg satu medan dakwan n tarbiyah utk sye..mgkn hari ini sye boleh brkata2 sptr ini..tp ble Allah nk kasi ujian kat sye..boleh aje(tp mohon dijauhkn until the right times comes)..

konklusinya,kalo nak tegur org2 sptr ini..ingatkan mereka tntg akidah dan ibadah..kembali mncari cinta hakiki..cinta Allah..dan ini ialah renungan buat REMAJA di alaf baru..

jgnlh kamu bmbg andai belom brpasangan tp bmbglh andai imanmu brkrg

jgnlh kamu bmbg andai kamu x rupawan,ttp bmbglah andai akhlakmu murahan

kejarlah cinta Allah nescaya andai kamu prolehinya..seluruh makhluk akn menyayangimu..


p/s:kpd sahabat-sahabat seperjuangan dan pmbca blog sye..harap2 dpt beri pendapat juga..camane nk bantu org2 yg terjebak ngan prob nih..sbb w/p kta brbeza dr segi apa pun tp matlamat adlh satu..sekadar peringatan brsama..sama2lah kta cari cinta-Nya..

10 comments:

sinarhati said...

1st opini0n =

soal cinta ni, achik bagi analogi kotak besi...cinta ni ibarat benda berharga macam berlian lah kan...berlian ni achik letak dalam kotak besi, pastu hias cantik2 plak kat luar tu! then, kalo nak amik berlian tu kena ada kunci...

si A ni nak berlian tu tapi die pi ketuk2 smpi kotak tu rosak, and guna bermacam2 lagi cara yang tak sesuai...pastu die amik lah berlian tu...berlian tu pun adalah rosak2 sket sebab effect dr cara si A ni yang tak betul td...tuan punya kotak tu pun macam murka sebab dahlah amik tanpa izin, guna cara tak best plak tu...time tu seronoklah ketuk2, lama2 kalo dah tak suka dah kat berlian dia tu, kan susah?

si B pulak die pi jumpa tuan punya kotak besi tu dulu...mintak kunci elok2...bukak and amiklah berlian tu...berlian tu pun elok jelah sebab diambil dengan cara yang betul....tuan punya tu pun suka lah sebab kotak die tak rosak and berlian tu pun ok...maka berbahagialah si B bersama berliannya...

tuan punya kotak besi = Allah

kotak besi = taraf perempuan di sisi Islam

si A dan si B = lelaki

berlian = perempuan

cara2 tak betul = c0uple, berhubung tanpa keperluan, n lain2 yang bawa pada d0sa, zina, n maksiat

kunci = perkahwinan@nikah

faham x dear? kunci yang halal adalah nikah...lainlah kalo kahwin, sume yang kita nak buat boleh, bahkan dapat pahala lagi tu ^_~

sinarhati said...

2nd opinion =

bercinta ni ibarat bagi hati kat orang lain...

so ada 2 pilihan nak bagi hari tu kat sape? kat orang yang sama2 meminjam or orang yang mencipta dan memberi pinjam@Allah?

andai kita bagi kat peminjam@manusia tanpa izin Dia, dia akan rosakkan hati kita, tak pasal2 je kena mintak hati baru kat yang memberi pinjam@Allah tu nanti

kalo kita bagi semula kat Allah, hati kita takkan dirosakkan, tapi diperlihara ke arah yang lebih baik!

macam mana?

bila kita bagi hati kat manusia;

hari2 teringat kat dia = zina hati
hari2 msg/chatting dengan dia = zina tangan
hari2 tgk gambar dia = zina mata
hari2 nak keluar dengan dia = zina kaki
hari2 nak call die, nak dengar suara = zina telinga

haaa? nampak x? tu baru basic je? sat gi bila sume anggota badan kita bercakap nanti time kat depan ALlah pasal sume kesilapan kita, apa kita nak jawab? tak ke haru biru dan keliru tika itu?

bila kita bagi hati kat Allah;

nak call Allah and bercakap dengan Dia, kita solat (24434) = pahala
nak message Allah, kita do'a banyak2 (takyah bayar credit!) = pahala
rindu kat Allah kita baca surat cinta hakiki (AlQuran) = pahala
teringat kat Allah kita berzikir = pahala
pergi masjid untuk jumpa ALlah ramai2 = pahala (setiap langkah kaki tu dikira ibadah andai kita berniat keranaNya)

haa, see? nampak tak perbezaan ketara? dengan Allah, kita akan dapat semula sume2 yang baik2 belaka insha allah~

sinarhati said...

bercinta tu boleh :) dengan famili pun cinta, dengan buku pun sama, dengan ilmu pun bercinta, dengan sume2 pasti ada kaitan dengan cinta!

tapi kalo dah pilih nak bercinta dengan yang berbeza jantina nih, memang sah2 tu fitrah kita sebagai insan...so bersyukurlah sebab kita normal...lainlah kalo kita bercinta sesama jenis or langsung takde perasaan cinta! haaa, tu naya ^_~

cuma bila soal bercinta ni, kita kena pegang 3 perkara :

1- letak neraca Allah kat atas cinta

*cinta ni dia rosak bila takde penimbang....ikut daan die je nak buat apa, dah tak balance dah baik buruk, apatah lagi terlebih kat bahagian baik...kekadang penimbang ni dia letak tepi, rasa nak guna amik kejap, rasa x perlu, simpan balik...tapi bila ada neraca Allah, kita tau mana yang perlu, mana yang tipu! insha allah~

2-ke mana hala tuju cinta kita?

*dalam hidup ni ada 2 je destinasi terakhir kita; syurga atau neraka...kalau nak cinta kita berbahagia sampai ke syurga, buatlah cara nak ke syurga! kalo nak cinta sama2 terkubur kat neraka, ikut suka hang lah nak buat apa pun! nak bersusah di dunia dahulu ke, nak bersusah kat sana nanti yang memang dah tak boleh nak putar2 balik masa kita walaupun guna 'alat kembali ke zaman silam' milik hermione dalam harry potter tu ^_~

3-keberkatan

*soal berkat ni benda yang kita tak nampak tau dear :) contohnya kalo si A ni meniru dalam exam..then, result die cemerlang disebabkan die tiru...pastu dapat plak keje dengan guna result tu...kahwin, ada anak isteri, bg makan pun hasil dari duit gaji tu...then, akan timbul masalah lain kekadang, anak2 tak dengar kata, masalah kat tempat keje, isteri berburuk sangka, n sebagainya..di sebalik sume ni sebenarnya adalah kerana dah hilang keberkatan disebabkan die meniru dulu2...

macam tu jugak dengan bercinta...kalo sebelum kahwin dah pegang tangan, message bagai nak rak, ber'sayang2', bergurau senda, n sebagainya, keberkatan yang macam mana Allah nak bagi kat kehidupan kita lepas kahwin nanti? awal2 lagi dah ketepikan Allah, bila kahwin, cepat2 nak kembali balik pada Allah...susahlah macam tu...ALlah memang Dia akan bagi je sebab dah sah2 Allah bersifat arRahman dan arRahim....tapi kita sebagai hambalah yang sepatutnya rasa segan kat Dia...dah banyak buat salah tapi nak jugak nikmat2 dari Dia...bukan tak boleh mintak, tapi berubahlah dulu!

(berubah adalah benda yang paling susah selain susah ^_~ kalo x, takkanlah ada orang yang sanggup untuk kekal susah kerana malas nak berubah ke arah yang lebih baik untuk jadi senang, betul x? )

sinarhati said...

hehe, banyak sangat dah ni 'membebel' kat page mizah :p faham ke ek? kalo xfaham, r0ger kat achik balik, nanti achik try explain se0ptimum mungkin untuk difahami dengan jelas dan tepat insha allah...

by the way, pendapat achik tu secara umum...soal c0uple plak, ada banyak cara contohnya macam cara2 yang tertulis kat post mizah tu...sebabnya soal hati n perasaan ni bukan hak kita, so nak pulihkan balik, dengan hati jugaklah...kembali menunaikan hakNya...lama2 kita akan terfikir; [ aku solat, puasa sunat, do'a, baca quran tapi ada plak buat dosa...macam mana nih? ], mungkin~

lagipun kalo time kecik2 dah bercinta, tu memang sengaja nak suka suki...sambil2 tu boleh je nak ingatkan tentang soal membazir, sakit hati n sebagainya...

membazir credit banyak2, then dah clash couple dengan orang lain plak...pastu sedih, sakit hati, cemburu, tu sume nak kena layan jugak...

ada yang kata kena kenal dulu sebelum kahwin...tu yang couple tu...tp kalo ikut step2 nak kahwin dalam Islam pun, bukan takde sesi nak mengenal (ni cerita lain tau! hehe~) lagipun kahwin ni untuk menerima perbezaan yang ada dan menyesuaikan diri dengan keadaan itu...untuk saling melengkapi~

achik setuju dengan mizah, kita kekadang jangan menekan sangat sebab alhamdulillah Allah tak uji kita dengan benda2 macam nih! so sama2 saling mengingatkan and mendo'akan, tu je :)

ni masalah c0mm0n yang sampai ke hari ini tiada f0rmula jalan penyelesaian yang seragam...sumenye bergantung kepada keadaan dan kemampuan so just try our best ya dear!

[ belum lagi nak hadapi yang couple dengan n0n-muslim, tukar jantina, minat kaum sejenis and berbagai lagi masalah besar ummat yang sangat banyak kat luar tu! dalam sume bidang ada masalah tersendiri, hmm :( tapi jangan d0k fikir masalah umat tanpa cari ilham untuk berbuat! ]

ok dik, d0 take care, saling mendo'akan, kirim salam sume, assalamu'alaikum^^

p/s : menulis pun satu cara jugak untuk menyampaikan selain dari berfikir dan berkata2 :) keep 0n writing f0r the sake of ummah dik!

Iffah Syuqaira said...
This comment has been removed by the author.
Farzana Maulan said...

Cinta... kalimah yang sangt dekat dgn hati kita sbg remaja... tpi sbg seorg sahabat yg melihat kwnnya bercinta apa dia perlu buat?? ana sangat2 setuju dgn saranan mizah pasal betulkan akhlak die... nak btulkan akhlak seseorg ni bkn mudah tapi tidak mustahil, sebab hari ini kita tegur sahabat kita bukan sebab nak ubah die tapi Allah kata 'cegahlah kemungkaran'. Mencegah kemungkaran tidak semestinya dengan berkata 'jgn couple'...Kalau betul kita kata die kawan kita, maka bentuklah akidah die sprtimana kawan memluruskn akidah kwnnya

Sabda nabi :tidak lurus iman seseorg itu sehingga hatinya lurus, tidak lurus hati seseorg itu shgga lidahnya lurus

lihatlah pd prkataannya sbb 'hati wanita pada mulutnya, mulut lelaki pada hatinya'...

Satu bende yg sangt2 pentg tuk brhdpn dgn org bgini ialah niat kita, sngt2 penting spya bila kita gagal sekali kita xkn brputus asa dan pastikan ada org yg sntiasa support kita..

Kat cni ana sertakan method2 teori ana :

1- Betulkn akidah ( bicara bab akidah ni sngt pnjg)

2-tunjukkn cntoh terbaik disampg itu doakn die( slalunya org ble didoakn htinya an pat tersentuh)

3- bila rasa dia sudah brgntg pd kita dan ske nak wat baik sme2 ngn kite mka brterus trglah dgn die scr baik bhwa couple ni x dbenarkn dlm islam ( mgkn yg ke3 ni x prlu klu die sndri brubh ble akidahnya tlh dbetulkn)

~ pesanan ana ingatlah walaupun kita kwn die kita hnya hamba dan kita x mampu utk mgubah sesiapa tnpa izinnya, berdoalah selalu agr hatinya dilembutkan stp kali kita brusha membetulkan akidahnya.. igt snjata mukmin itu ialah doa... mualakn stp kali prckpn dgnnya dgn bismillah.. insyaAllah , Dia akn bantu... moga kau thabat dlm dakwahmu.. kbenaran pasti menang..:)

assyifa' said...

Assalamualaikum...
mizah,kita pun tgh runsing pasal ni...syukran2,penyelesaian buat kita.

kita selalu pegang ayat ni,x psti surah ape..
assolatu tanha anil fahsyaa iwal
munkar
=solat itu mencegah daripada perbuatan keji dan munkar...

another role player?! said...

"jgnlh kamu bmbg andai belom brpasangan tp bmbglh andai imanmu brkrg

jgnlh kamu bmbg andai kamu x rupawan,ttp bmbglah andai akhlakmu murahan

kejarlah cinta Allah nescaya andai kamu prolehinya..seluruh makhluk akn menyayangimu.."


aku baca ulang2 ayat ni mizah.
erh,,,terasa kot??!!

[Dr Nu@r] said...

huu,dah ramai komen..ok, let me give some different opinion from different aspect..

Here are some of my principles to change people without giving offense or arousing resentment..

1) Call attention to people's mistakes indirectly
2) Talk about your own mistakes before criticizing the other person
3) Ask questions instead of giving direct orders
4) Let the other person save face

All these may need explanations like what afifah did..but, i may tell u some of what i think ^^

You can tell people they are wrong by a look or an intonation or a gesture just as elonquently as you can in words...and if you tell them they are wrong, do you make them want to agree with you? Never! For you have struck a direct blow at their intelligence, judgement, pride, and self-respect. That will make them want to strike back. But it will never make them want to change their minds. You will not alter their opinions, for you have hurt their feelings.

Never begin by announcing, "I am going to prove so-and-so to you." That's bad. That's tantamount to say : I'm smarter than you are. I'm going to tell you a thing or two and make you change your mind."

That is a challenge. It arouses opposition and makes the listener want to battle with you before you even start. It is difficult, under even the most benign conditions, to change people's minds. So why make it harder? Why handicap yourself?

If you are going to prove anything, don't let anybody know it. Do it so subtly, so adroitly, that no one will feel that you are doing it.


Haa,cara ni nmpk cam xtegas sgt kn?But it may works..nape x ckp je, couple tu haram!!but remember,some peoples need different approach..Ni laa yg kita namakan tegur dgn lebih berhikmah..huhu

Maaf sbb agak panjang..Semoga dapat dimanfaatkan bersama..Jika ada salah silap, harap dapat ditegur~

sinarhati said...

agree t00 with dr nuar :)