Friday, March 19, 2010

boleh ke nak tgk wayang??


assalamualaikum minna,

alhamdulillah..hari ini Allah bukak pintu hati utk sye teruskan menulis setelah sekian lama.kalau antum perasan post2 sebelom ni kebanyakannya di copy n paste dr web lain..so,hari ni nk ulas sikit tajuk kat ats tu..

seseorang pernah bertanya,
"kak,boleh ke kite nak tgk wayang'"

tyme tu..mulut terdiam seribu bhs..x tau nak ckp pe..kang pandai2 bg jwpn pon ssh gak..hanya keluar 3 patah perkataan,"x sure la"...persolan tu selalu timbul kat dlm kple kite..lebih2 lg kalo pelajar tu sekolah agama la..sbb besenye dorang x pegi tmpat2 camni..eh,yeke??mgkn bg sesetengah org la kot..kdg2 bile kawan2 kite ajk..kite rase serba salah,nak pegi ke x nak..betol x?hari ni sye da dpt jawapan bg persoalan itu..harap2 bnde dapat bantu spe2 yg keliru... tp fakta ini sye baca dr buku;
-soal jawab remeh-temeh tentang isu semasa-
(siti norbahyah mahmood & mohd nizam abdul kadir)
menurut buku tu,secara prinsipnya memanglah x jadi 1 kesalahan...kalo gne utk tujuan baik,so baiklah kan..
however,semestinya wayang tu x melalaikan drpd kewajipan agama..then,kalo nak tgk tu..pilihlah tajuk filem yg sesuai ditonton..mcm cter upin &ipin ke,anak mami ke..(betol la kan)..kalo filem uh byk dedahkan aurat,adegannya byk kat katil or tepi pantai,jadi filem tu x wajar utk ditonton..same gak kalo filem uh leh rosakkan akidah umat islam..one more korang still jgk kene jage drpd bercmpur bebas laki n wanita..selalunye suasana dlm pggung wyg uh kan gelap..betol x?so..da tau gelap mestila boleh mengundang fitnah..aiyoo..apelah..mane la tau korang tgk citer seram ke,kang x pasal2 je awek or balak kat ctu kne peluk..haha..kalo dye x de sakit jntg x pe..kalo ade masok lokap la sbb bunuh org..wakaka..
sepatutnye kalo korang nak tgk tu g la dgn yg same jantina..laki ngan laki dan camtulah sebaliknye..
okelah,kesimpulannya org nak kate tgk wyg tu boleh sesangat pun,takut nanti ade yg tersalah tafsir..so kalo nak tgk tu kne la brsesuaian..bknnye x boleh tp adelah batas dan peraturan die..islam tu kan mudah,so jgnla nk makes its hard...paham kan??..korang sume kan ade otak..so lu pikir la sendiri..haha..

p/s:kalo ade tersilap tulis or ade pandangan lain..komen antum sgt2 la dialu2kan..kalo ade soalan nak tnye pon silakan..yg mane boleh sye jwb uh,jwb arr..kalo x akan diusahakan seboleh2nye..arigato gozaimasu,minna!!




15 comments:

SakAzuki said...

naseb baik jarang tgk wayang..2 thn skali kot...ha3

whitef4ng said...

huh,alhamdulillah..
ulasan yg baik

kerek said...

bgos2....ske tgk blog nih..byk mmberi pgetahuan n jwpn yg xpasti...truskn ok...Salam..

nurhamizah said...

to sakazuki:
bole caye ke nih..haha

to whitef4ng:
alhamdulillah??
what does it means??haha..thanx n teruskan membaca..

to kerek:
haha..thanx..selalu2la view blog nih

SakAzuki said...

eh betol la...
awk nih x penah nk caye kat sye pn..hahaha

cz2 said...

erm..nice info..thanks

Anonymous said...

salam ziarah..bagus..bagus..semoga dgn pengetahuan ni kte tdk akn terjebak dengan dosa..aminn...so,,kepada anda semua..jangan lupa sampai2 kanlah ilmu yg korang ada..

siti fatihah mohd ali said...

pada pendapat saya wayang perlu diharamkan. walaupun kita masuk sesama jantina, ianya tetap tidak menjanjikan tiada masalah sosial akan berlaku memandangkan banyak kes lesbian dan gay pada zaman sekarang.
jika kita teliti, selalunya makhluk apa yang suka tinggal dekat tempat gelap? Rasulullah pun ada pesan kalau nak tidur jangan tidur dalam gelap tidur dengan sedikit cahaya.
selain tu, kalau yang pernah dan selalu masuk panggung, cuba tengok-tengok setiap kali showing, mesti ada seat yang ditinggalkan kosong. Untuk siapa? anda tahu bukan? so clearly yang panggung wayang tidak ada faedah. keburukannya lebih banyak dari kebaikan yang tak seberapa iaitu keseronokan dan kelalaian. lagi elok beli dvd rm 20 dan boleh ulang banyak kali daripada beli tiket rm 8 yang hanya boleh tonton sekali.

AbdullahUmar said...

ulasan yg baik wahai SFMA...
namun , selagi Ulamak tdk mnetapkn HARAM utk perbuatan itu, siapa kita nk menetapkn HARAM???

hafizquran said...

salam, sekadr berkongsi pandangan.

kaedah usul fiqh ada menyebut : al aslu fissyai' al-ibahah , yg bermaksud asal2 bagi sesuatu perkara adalah harus. selagimana tidak ada dalil yg mengatakan haram atau makruh.

umpamanya memakai jeans dan cap, ada yg kata haram tetapi oleh kerana tiada dalil yg sahih mengatakan haram atau makruh maka memakai jeans atau cap tetap dikira sbg harus sahaja.

begitu juga dgn wayang. tidak ditemukan satu nas pun mengatakan haram tengok wayang secara mutlak, bermakna asal2 hukum tgk wayang adalah harus sahaja.

namun begitu, hukum tersebut boleh berubah menjadi makruh- bilamana wujudnya unsur2 melalaikan atau sia2 lantaran terdapat dalil melarang kita daripada melakukan perkara yg sia2.

sabda nabi : min husni islaamil mar'i tarkuhu ma la ya'nihi

hukum tgk wayang juga boleh berubah menjadi haram- bilamana wujudnya unsur2 maksiat seprti pergaulan bebas, bersentuhan bukan mahram, berpelukan, membuka ruang2 fitnah ataupun filem yg ditayangkan terdapat unsur2 maksiat yang nyata.

jelasnya di sini, hukum tengok wayang berubah mengikut keadaan. jadilah umat Islam yg bijak menggunakan ruang keharusan tadi dengan mengelakkan dari terjebak kepada hukum haram dan makruh.

mengenai kemungkinan wujudnya lesbian atau gay kerana duduk dalam gelap - ataupun dakwaan seat panggung sengaja dikosongkan - saya kurang bersetuju kerana saya berpendapat ia tidak berapa tepat. setahu saya seat wayang akan penuh apabila ramai penonton dan kurang apabila sebaliknya.

wallahua'lam

assyifa' said...

Assalamualaikum...
apa pun matlamat tak menghalalkan cara...

btw,kalau seorang ustaz atau pemimpin masuk panggung wayang mesti timbul fitnah...
"apesalnye ustaz masuk tempat2(syubhah)macam tu?"
semua orang pertikaikan,malah ada yg susah nak percaya ape yg dia katakan lagi...
(kalau prasan pernah terjadi prkara mcm ini)

Farzana Maulan said...

salam alaiki...
spt yg pnulis katakn klu nk tgk wyg, tgklah crita2 yg x mrngsg nafsu seseorg, klu prasan mne2 cte inggris, korea or hindu slalu diselitkn unsur2 x senonoh ni, jd x perlulah tgk cter2 sbegini yg mana penontonnya ske pd perkara2 sbegini, kalaupun kita x mmbawa psgn kita tp penonton2 disekeliling kte MESTI ada yg bawa.. dan bukanlah satu kejutan utk melihat org itu berpelukan pnuh 'khusyuk' - i see and i remember- x kan lar kte nak tgk benda2 ni live kan...

Ade jgk yg kte " kte kne tgk filem ni, ni yg plg bru dr org yahudi, kte kne tau juga"
btol2.. kte kne tau bnyk bende tp cara tetap kne btul. filem2 terbaru kte blh ambl dr tenet, syok.org ker. banyak lg cara sbnrnya... klu hati nak elakkan, dia psti akn cri jln

Ana tegaskn kat sni, klu nak tgk jugak tgk lah cter knak2 ker sbb yg bnyk g tgk tu kank2 yg msh bersih hatinya... dan bg ana tgk wayang ni sme jgk mcm gi karaoke... terpulg pd enta org tuk mnilai, gnekanlah 9 akal yg dikurniakn pd korang, kami ni hnya punya 1 akal

p/s : tahniah pd mizah coz dpt bukak dialog psl isu ni, keep it up k

siti fatihah mohd ali said...

bukan ke lebih bagus kalau kit ambil pendekatan tinggalkan panggung ni? kalau kita kaji balik, orang apa yang mula-mula sekali mewujudkan panggung wayang?

In 1882, Jules Marey, often claimed to be the 'inventor of cinema,' constructed a camera (or "photographic gun") that could take multiple (12) photographs per second of moving animals or humans - called chronophotography or serial photography, similar to Muybridge's work on taking multiple exposed images of running horses. [The term shooting a film was possibly derived from Marey's invention.]

Dari sini kita tahu bahawa kafir yang mencipta wayang. Jika anda tonton siri the arrival, anda akan faham semuanya. mengapa semua ini di bina. say abercakap berdasarkan fakta. zaman ini, hatta siri kartun sekali pun akan diselitkan unsur-unsur seks yang tidak jelas namun akan menyerap dalam minda kita. jika anda tonton the little mermaid, anda akan disajikan dengan wanita duyung yang separuh bogel. jika anda tonton tarzan, anda akan disajikan dengan lelaki yang hanya memakai cawat, jika anda menonton The rescuers, dan teliti babak-babaknya, anda akan lihat gambar wanita fully naked tergantung di dinding. apa tujuannya? untuk menanamkan unsur seksuality di dalam minda anak2. supaya ketika mereka meningkat dewasa, wanita bogel, lelaki bogel itu adalah benda biasa. saya tanya, berapa ramai di antara kita yang memaling mukanya apabila melihat gambar lelaki tidak berbaju mahupun wanita yang hanya berbikini?

siti fatihah mohd ali said...

gambarnya akan saya letakkan di blog saya. sila lawati Achieving A Vision Through Education untuk lebih lanjut.

nurhamizah said...

thanx a lot bg sesipe yg sudi berkongsi idea n pandangan..pndgan antum dot mmbuka minda sye tntg isu ni..smg info yg antum beri dpt dimanfatkan dlm kehidupan kite..
-syukran,arigato gozaimasu,terima kasih-