Saturday, March 26, 2011

ya Allah,syukur alhamdulillah

Tanggal 23 mac 2011 adlh tarikh keramat dlm sej hidupku.slip exam SPM telah selamat diambil.pagi2 waktu bgn tidur hatiku sentiasa resah.hanya alunan zikir dan ayat al quran yg dpt menenangkan jiwaku pd saat itu.keresahan di hati cuba kusembunyikan di hadapan keluarga.aku kelihatan seolah2 tenang padahal hanya Allah yg tau hati n perasaanku.

10.30-aku sibuk menelefon kakak sppuku bertanya sama ada bolehkah dy mghntar ku ke sek.jawapannya amat mengecewakan.ayah tiada krn mengahadiri kursus selama 3 hari.kami ambil keputusan utk naik taxi.melayang rm 10(tu baru pegi je..hehe)

11.30-tiba di sekolah tercinta SMKA SHAMS.pd waktu itu sdh ramai yg berada di dewan ibnu abbas.aku sdh menduga pasti plajar straight a's sdh diumumkan.melangkah masuk dlm dewan,org pertama yg menegurku,mak ayuni..kemudian faarzana..ana dah amek slip spm.congrates to her 10 A(sangat bangga dgn pencapaian anda,u desreve it,dear~)..waktu tu air mata da bergenang..takut,,mampukah aku mendapat kejayaan sptr ana??ana cube yakinkan aku.."mizah,result kelas kite sume ok je".tp hati ttp x tenang.then,aku tabahkan hati pergik ke meja 5 ikram,terlihat tcher azlin tersenyum padaku."tcher,sy takutlah".

then,lps sign ape2 yg patut.."ok,hamizah ni slip awk..tcher membilang jumlah A yg aku dapat...1,2,3,4,5,6,7..
ok,7 A''..mase tu hanya Allah yg tahu camane perasaanku...air mata terus tertumpah membasahi pipi..panas....'ya Allah,kuatkan hatiku menerima semua ini"..aku terus menangis..sedih sangat2 waktu w/p semua ckp result aku ok je..lame aku menangis..dlm hati aku cbe mengucap kalimah Allah agar aku x tewas dgn nafsuku sendiri.alhamdulillah,aku dapat menerimanya dgn tenang..aku harus terima w/p pahit krn aku yakin itu adlh yg terbaik utk ku..ya Allah,terima kasih di atas kejayaan ini..aku yakin ape yg berlaku hari ini terselit sejuta hikmah disebaliknya~

*kata2 yg memberi semangat kat aku utk lbh brsmngt dan redha di ats segalanya~

1)Allah Memberi Apa Yang Kita PERLU,Bukan Apa Yang Kita MAHU. Jadi, Ingatlah, Segala Keputusan Yang Kita Dapat Adalah KEPERLUAN Kita Tanpa Dibatasi KEMAHUAN.Allah Lebih Mengetahui Dan Maha Penyayang. Back To Allah, Selesai All Masalah.

2)Apapun keputusan yg diterima, pupuk hati untuk REDHA & SYUKUR. Jgn terlalu bangga & jgn terlalu kecewa kerana ini hanyalah ujian dunia yg tidak seberapa.. Perjalanan kita masih jauh untuk mencapai matlamat hakiki penciptaan kita, iaitu MARDHATILLAH..Allah snts memberi apa yg kita perlu, bukan apa yg kita mahu=) Teruskan menjadi hamba yg REDHA~

3)Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.
(al-Baqarah: 216)..redhakan diri dan tetap bersyukur


thanx a lot kpd semua yg membantu..my beloved family yg x putus2 beri semangat,tcher azlin yg selalu bari kata2 semangat waktu tgh down n dgr prob2 aku,ckgu fatin yg selalu beri nasihat n tunjuk ajar,semua guru2 kat shams,kawan2 yg banyak mmbntu n bagi semangat..
~ayu n ana yg selalu ajar kite bile x paham..
~ili-selalu bagi kata2 semangat),
~iffah-sabar je ajar kite sampai siap dtg umah awk lagi..hehe),
~hawa-selalu ceriakn hatiku bile tgh sedih)..
~sepet-selalu pujuk ble kte tgh sedin n down

n x lupa to all 5 ikram members,sume kwn2,adik2 n akak2 kat shams,my ibu kat shams(selalu bg makanan lagi2 ble nak dkt2 spm..best woo~)..n sume2 lahh..thanx sangat2.hanya Allah yg dpt mmbalas jasa kalian~Tanpa anda mugkin sye x berjaya!!

thats all i wanna share..wish me luck in my life dunia akhirat ye~

4 comments:

*najaah* said...

congrats mizah.7as tu da ckup hebat.:)

Anonymous said...

Allah yusahhil umuurik =)

mizah said...

najaah:thanx!!smg sye nnt lebih tabah mghadapi sglanya~

anonymous:inshaAllah..

Farzana Maulan said...

miz.... sory.. da lmbt kot... btw kte sgt sonok dpt duduk sblh awk spnjg thun lpas, rindunye...btol kte awk, Allah bg ape yg kte perlu bkn ape yg kte mahu...