Wednesday, March 02, 2011

sinergi

assalamualaikum w.b.t.

baru je abis bace novel sinergi karya Hilal Ashraf.dah ramai suruh aku bace buku tu tp x taulah mase tu hati keras gler.bkn nye x de buku tu kat umah,tersusun je kat atas rak tu.x nak bace2.sampaila mggu lepas.tetibe trpndang buku tu lps solat maghrib.then, automatik je buku tu dah ade kat tgn n TERbace la kan..haha.tp bile abis je bab 1,x nak berhenti2 lak tu.dan secara x sengaja buku tu abis lah aku bace.aku betul2 suke dgn jalan cerite dan mesej yg nak disampaikan penulis.



SINERGI,konsep ukhuwah yang dibina atas dasar iman.1=1=3, 1 adlh individu , + adlh keimanan. di dlm 3 terdpt dua 1 dan satu lg adlh yg luar biasa.terhasil dr hubungan individu yg berteraskan keimanan. (kalo ikut buku ni,bende ni direka oleh Irfan mase dy belajar kat Jordan)..sangat2 tersentuh n terharu tgk ukhuwah Irfan dan Asid.kdg2 teringin nak ade sahabat mcm tu.hihi.moga2 dapat bertemu kelak!tp tu la takut tak boleh nak jaga kawan yang aku ada sebaik Irfan menjaga Asid.huahua.


"Apabila semua dihubungkan dgn keimanan,maka ia akn mghasilkan sesuatu yg luar biasa"

Buku Sinergi Hilal Asyraf tu best sgt2, somehow buku tu sedikit sebanyak dah ‘berjaya mempengaruhi’ aku, terutamanya watak Irfan tuh. Ahha.mmg betul pun.Irfan tu baik sngat2 la.moga2 dapat calon suami mcm tu.hahahaha.buku tu mmg beri impak positive kat aku tp x tau la korang..

"Em,aku nak tnye knp kite perlu bgnkan prsahabatn kita ats dasar iman?'
"sbb iman saja yg kita mahu bawa ke akhirat.rumah,harta akn hancur.rupa paras akn hodoh.redha Allah kita akn kejar smpai mati.kita nak persahabtn kita ini diterima sbg ibadah"

mase bace ayat tu hatiku tersentak.teringat kwn2 yg aku syg.x pernah terlintas pun yg persahabtn itu seharusnya dibina ats dasar iman.tp aku masih x cukup kuat utk bina persahabatan sejauh Irfan dan Asid.sungguh tulus dan ikhlas.semoga allah terus bg kekuatan utk mghadapi hari2 mendatang.ameen~

i tell ya,cerita ni sangat2 best.siyez..best3.so kalo sape yg x bace lagi carilah kat kedai buku.beli dan bace.kalo sape yg tade boleh cari tuan punye blog ni dan pinjamla.inshAllah dpt pinjam.tp kenela jage elok2 ye!haha

4 comments:

deAnza-wAnda said...

kene g carik nih...

mariah said...

salam..
betul2..
kena pergi cari ni..

HambaKerdil said...

oo..nak calon suami macam tu ea? :P

wardah07 said...

to mariah and de-anza wanda:
mmg kamu kene g cari n bace buku nie..hu3

to hamba kerdil:
macam kenal je sape.haha.tp x taula jangkaan ni tepat atau x..erm,kalo dapat calon suami camtu,sape x nak..hahaha..inshaAllah la kan..wawawa